F I R M A   D R A A K 

 – Theaterperformance collectief  –


∇  COMING FIRST ∇

 

Ultimate Cube

SPEELLIJST

di 2 oktober 2018 Het Nationale Theater – Zaal 3

do 4 oktober 2018 Schouwburg de Lawei

di 9 oktober 2018 Theater Kikker

wo 10 oktober 2018 Theater Kikker

di 23 oktober 2018 Stadsschouwburg Groningen

do 25 oktober 2018 Chassé Theater

za 3 november 2018 Theater Walhalla

vr 30 november 2018 Theater Ins Blau

do 13 december 2018 Maaspodium

Sinds de beroemde uitspraak van Friedrich Nietzsche ‘God is dood’, lijkt de mens weer op zijn eenzame zelf teruggeworpen te zijn. Een kille en angstaanjagende gedachte. We moeten zelf op zoek naar zingeving.

Zingeving door middel van wetenschap, als nieuwe drijfveer om voort te leven? Komt daar onze ongelooflijke drang tot technologische vooruitgang vandaan?Gewapend met de laatste kennis op het gebied van natuurkunde, probeert Firma DRAAK het universum te peilen, op jacht naar de ultieme waarheid. Aan de hand van gedachte-experimenten uit de kwantummechanica en natuurkunde, proberen Nick Bos en Mathieu Wijdeven het te doorgronden door het te belichamen, te bevechten, te spelen, te verbeelden, te vertellen en te zingen. Een beeldend verhaal vol wonderbaarlijke ontdekkingen, wetenschapsfantasie en kantelende perspectieven.

Credits:
Concept & Spel: Nick Bos, Mathieu Wijdeven. Eindregie: Lotte Bos & Annechien de Vocht. Tekstbijdragen & sound design: Tommy Ventevogel. Dramaturgie: Pol Eggermont. Techniek & Lichtontwerp: Hero Kaspers. Decor: Reynoud van de Molen. Vormgeving: Vincent Blok. Fotografie: Salih Kilic. Kostuums: Terrorkittens.
Met dank aan: Hotel Modern, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

Ultimate Cube is een coproductie van Firma DRAAK, Feikes Huis en YoungGangsters.

– Ultimate Cube –  is de volgende en laatste versie, de ultieme versie in de Cube reeks en een vervolg op – Cube to … –

 

Ultimate Cube

=l work in progress l=

-Ultimate Cube- is een kosmische vertelling die zich ontrafelt in een zoektocht naar de ‘absolute waarheid’. Een fysieke voorstelling met een visueel en beeldend karakter. Aan de hand van gedachte-experimenten uit de kwantummechanica en natuurkunde ontstaat er een verhaal vol ontdekking, fantasie en kantelende perspectieven. 

Gewapend met boeken zoals The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory van Brian Greene en Sapiens & Homo Deus van Yuval Noah Harari, gooien Nick en Mathieu zich op één van hun favoriete onderwerpen: De noodzakelijke behoefte van de mens om zijn omgeving en (nu ook steeds meer) zichzelf te vormen.
Wat zijn de effecten hiervan? Wat voor wereld creëren we? De ene wetenschappelijke revolutie is nog niet geweest of de andere dient zich alweer aan, we lijken niet meer te stoppen.

We leven in een wereld die zich omringt met steeds ingewikkeldere technologie waarvan steeds minder mensen weten hoe het eigenlijk werkt of is gemaakt. Als reactie hierop duikt dit project in de frontlinie van de hedendaagse wetenschap. Wat zijn de fundamentele aannames van onze realiteit? Wat is Quantummechanica eigenlijk? Wat voor wonderen spelen daar af als we erop inzoomen? Wat hangt er in de plooien van onze dimensie? Kunnen we deze complexiteit inzichtelijk maken? En wat hebben we er eigenlijk aan, kunnen we het belichamen of eten? Ligt hier dan ons antwoord als mens? Of gaat het allemaal uiteindelijk toch gewoon om gemeenschap, diepe banden die lang geleden gesmeden zijn? Gevoelswezens die met elkaar in verbinding staan? Een dieper ‘zijn’ dat gekoesterd moet worden en wat zich moeilijk laat verwoorden.. laat staan, zich laat vangen in een stoffige berekeningen?

”Dingen als Sci-Fi en Fictie worden zwaar onderschat. Dat is jammer, want het was nog nooit zo actueel en leerzaam als nu. Onze kracht om iets te verbeelden is ons belangrijkste wapen om apocalyptische scenarios in de toekomst voor te zijn. Ik denk dat we met Firma DRAAK uiteindelijk altijd een poging doen om nieuwe inzichten te ontlokken, de geest te verruimen en het brein te prikkelen en uit te dagen.” – Firma DRAAK

Momenteel zijn we hard aan het werk om dit project gerealiseerd te krijgen. Bezoek onze site of volg ons op Facebook voor de laatste updates!

-Ultimate Cube-  is een co-productie van Feikes Huis, productiekern voor objecttheater.

  • Portal was een pilot i.s.m. Feikes Huis. Gepresenteerd onder de noemer ‘Vers Bloed‘, in april 2016 tijdens Pop Arts Festival Amsterdam.
  • Cube to …  bouwt door vanuit Portal. De première van dit vooronderzoek is in september 2017. Deze productie is i.s.m. Feikes Huis & Het Huis Utrecht.

 

 

Wil je op de hoogte blijven? Like ons op       ∇ Facebook ∇