Firma DRAAK is het performance collectief van Nick Bos en Mathieu Wijdeven, opgericht in 2014 op de Toneelacademie Maastricht. Zij maken beeldend fysiek theater over de wereld van vandaag, in de beeldtaal van vandaag. Opgegroeid en doordrongen door populaire elementen als virtual reality, (Science) Fiction, strips, games, Netflix, YouTube of Cosplay onderzoeken en performen Nick en Mathieu een eigenzinnige vorm van theater. Sinds 2018 zijn ze verbonden aan Stichting Feikes Huis, een productiehuis voor visueel- en objecttheater.

Gloednieuwe voorstelling

Missie Operatie Expeditie
(M.O.E.)

Op een post-apocalyptisch aardoppervlak beginnen drie dappere helden aan een loodzware reddingsoperatie. Maar wat willen zij eigenlijk redden? 

2121 n.C. Planeet Aarde. Op een post-apocalyptisch aardoppervlak beginnen drie dappere helden aan een loodzware reddingsoperatie. De extreem gevaarlijke tocht kent maar één doel: hun raket op de top van de immens hoge berg bereiken. Het is een missie die niet zonder gevaren verloopt. Ze raken verdwaald in giftige atomische sneeuwstormen, bungelen aan flinterdunne richels en ontsnappen ternauwernood aan instortende gletsjers. Terwijl gigantische groene onweerswolken zich samenpakken boven de dorre ruïnes van dat wat ooit de Aarde was, zetten de drie mannen alles op alles om deze uiterst zware, maar zeer noodzakelijke expeditie te laten slagen. Maar… Ten koste van wat eigenlijk? 

Opgegroeid met de plastic luxe van de jaren ’90, maakt Firma DRAAK de balans op. Het collectief neemt zijn eigen klimaat-hypocrisie onder de loep; want wat heeft het voor zin om “het juiste” te doen, als de wereld toch al afstevent op een ecologische ramp? Welke offers moeten volwassenen in de bloei van hun leven brengen, voor de prille dromen van een kind? Hoe red je de toekomst, terwijl je in het nu probeert te leven? 

M.O.E. is een megalomane, theatrale en immersieve ervaring vol live-animaties en fysiek spel. Geïnspireerd door gesprekken die de makers voorafgaand hadden met verschillende kinderen, verkennen zij de toekomst-fantasie van Generatie Z en leggen dat over hun eigen verlangens. Want hoe klinkt de stem van de toekomst en belangrijker nog, wie luistert er naar?

Te zien vanaf 9 t/m 18 juli Over het IJ Festival     >> TicKeTs <<

     

En 11 t/m 15 augustus op Festival Boulevard     >> TicKeTs <<

“…een overdonderende vormgeving, die het best te omschrijven is als houtje-touwtje/hightech.''

Theaterkrant over Japanse Meisjes

“…uitnodigende, fantasierijke wereld die het team van Firma DRAAK op het toneel weet te zetten.”

Theaterkrant over Japanse Meisjes

“…de beide makers Nick Bos en Mathieu Wijdeven zetten alle mogelijke genres in om hun voorstelling te maken. Ze werken met hoogstaand technisch vernuft.”

Theaterkrant over NXT LVL

''Ernstige ruimtereis vol poetische beelden''

Theaterkrant over Ultimate Cube