Firma DRAAK | Feikes Huis

Solo-Dubbelbill-Nacht – Poparts Festival 2021

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu Wijdeven uit te spitten wat hij over deze voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het éne nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld.

Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. Wanneer hij zijn nicht en theatermaker Nina de la Parra het begin van het stuk voordraagt, beseffen ze meteen dat ze Rustwijk moeten huldigen met een eigen onemanshow.

 t goede gedaan waar uw hart het gebied;
‘t schoone vertolkt, waar uw geestdrift het ziet
en nooit gevraagd, in geen enkel geval,
wat er de wereld van oordelen zal.

In Het waarom beantwoord doet Mathieu verwoede pogingen G.G.T. Rustwijk en zijn TED Talk opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

Credits: Concept, spel, vormgeving: Mathieu Wijdeven / Regiecoach: Nina de la Parra en Maarten van Hinten / Dramaturg: Raoul de Jong  / Co-productie met Theater Rotterdam

Fredo is een ietwat klagende maar toch ook vooral eenzame man van middelbare leeftijd. Hij leeft met zijn goudvis Heinz een teruggetrokken bestaan in zijn appartement op de zesde verdieping. Net als  iedere andere dag probeert hij te ontsnappen aan zijn demonen en trekt hij zich steeds verder terug. In de lift. In zijn stoel. In zijn bed. Hij wil simpelweg  verdwijnen. Hij hoopt dat de stilte, hem iets nieuws brengt. Iets dat werkelijk van hemzelf is. Maar hoe moet dat eigenlijk, verdwijnen? 

MINIMan is het resultaat van een kort onderzoeksproces naar poppentheater. In eerste instantie werkt Nick vanuit zijn eigen lichaam en persoon. Maar zijn niet te temmen liefde voor objecttheater uit zich dit keer in een stijlonderzoek, naar poppentheater. Hij bouwde zijn eerste eigen pop en miniatuur decor en wil het publiek graag uitnodigen om mee te gaan in zijn fascinatie voor levende objecten. 

 

Credits: Onderzoek, spel, concept en vormgeving: Nick Bos / Artistieke Coaching/Regie: Lotte Bos / Tekst: Marieke Giebels / Poppen Coaching: Servaes Nelissen / Geluidsontwerp: Tjalling Schrik / Kostuum Fredo: Anniq Nahumury / Zakelijk advies: Wilma Kuite / Met dank aan: Groots en Meeslepend, Krisjan Schellingerhout

 

Speelt:

13 & 14 april 2021 ↔  Amsterdam (Poparts Festival)
Theater Bellevue